Start

Op deze pagina’s staan verschillende stambomen van Hofer families.

Een belangrijke stamboom is die van een bekend oostenrijks (tirools)  verzetsheld, Andreas Hofer (1767-1810), en die van een Nederlandse  familie Hofer die beweert familie te zijn van deze Andreas Hofer. Bekijk  de stambomen en concludeer zelf.

Deze Nederlandse familie Hofer stamt wel uit Oostenrijk. Het verhaal is dat een Oostenrijks zeeman gered is door een Urker visser, genaamd “Jan van Urk” en dat zo de Oostenrijkse familie Hofer in Nederland terecht is gekomen.

Met deze twee stambomen is de site begonnen. Nu staan er meer stambomen op, en is het doel van de site iets veranderd: het verzamelen van stambomen van verschillende families Hofer wereldwijd. Wellicht zullen er in de toekomst stambomen aan elkaar gekoppeld worden!

Je zult zien dat er geen link is tussen de nakomelingen van de oostenrijkse Andreas Hofer en een willekeurige nu nog levende Hofer. Ikzelf concludeer dit na lezen van “Andreas Hofer, Seine Familie, seine Vorfahren und seine Nachkommen”, en de brief van de amerikaanse ambassade te Wenen.
Een andere belangrijke bron die de stamboom van Andreas Hofer aantoont is de Ahnenpas van Fritz Holzknecht. Een kopie hiervan is in mijn bezit. Een Ahnenpas werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog vereist om aan te tonen dat iemand niet van joodse afkomst is.

De stamboom van Andreas Hofer is volgens het boekje “Andreas Hofer, Seine Familie, seine Vorfahren und seine Nachkommen” en is volgens mij uiterst betrouwbaar. De stamboom van mijn vrouw is gezien de vele documenten die in mijn bezit zijn ook uitermate betrouwbaar.

Conclusie die uit dit boekje getrokken kan worden is dat er nu geen directe mannelijke nakomelingen van de verzetsheld Andreas Hofer meer leven, en dat de familie van mijn vrouw geen familie is van die Andreas Hofer. Er bestaan wel nakomelingen uit vrouwelijke lijnen, echter deze hebben NIET de achternaam Hofer! Een voorbeeld is de lijn Holzknecht. Uit vrouwelijke lijnen schijnen nog ca. 350 mensen in leven te zijn (bron: lid van de familie Holzknecht).
Hetgeen niet wil zeggen dat er toch niet iemand nog leeft die echt afstammeling is! Dus als u meent afstammeling te zijn, ga zoeken en probeer uw afkomst te bewijzen!

Mocht je familie zijn van iemand genoemd in de stambomen, dan wil ik graag contact met je opnemen. Of als je informatie hebt over de familiewapens. Ook kan je je eigen Hofer stamboom opsturen, dan kan ik hem op deze site vermelden. Ook wil ik graag in contact komen met nakomelingen van Andreas Hofer uit vrouwelijke lijnen.

Veel dank aan Wim Hofer (overleden in 2013), die mij veel informatie gegeven heeft. Hij is enkele malen in verschillende zomervakanties naar Oostenrijk geweest om daar in oude archieven deze informatie te halen. Hij gaf al zijn informatie, incl. een oude brief en verschillende oude aktes aan mij op via deze site te publiceren.