Nederland

Deze pagina toont de stambomen van Hofer families uit Nederland. Dat is er nu nog eentje.

De familie komt oorspronkelijk uit Oostenrijk uit een plaats wat toen, en mogelijk nu nog, Gossensass heet. De eerste gegevens zijn van 1499. Rond 1750 is de familie naar Schonwies verhuist. Aloysius Hofer, koopman, geboren in 1767 in Schonwies Oostenrijk, is naar Nederland gegaan; dat zal rond 1800 zijn geweest. Waarom is hij naar Nederland gegaan? Is hij naar Nederland gevaren, in moeilijkheden geraakt en gered door een Urker visser?

Zijn tweede huwelijk vond plaats in Amsterdam waar hij trouwde met een Urkse. Zijn eerste kind uit dit huwelijk was geboren in Amsterdam. Mogelijk hebben ze enige tijd in Amsterdam gewoond. Het tweede kind uit dit huwelijk, Johannes Andreas (Jan) werd geboren in Rijssen, Overijssel. Ook Jan trouwde met een Urkse, maar dan in Urk. Dat was in 1854.

Jan Hofer trouwde dus met Aaltje Koffeman in 1854. Dit zijn de volledig Nederlandse stamouders van de Nederlandse familie Hofer. Hun kinderen zijn opgegroeid in Urk en een aantal zijn naar plaatsen in Noord-Holland gegaan en van daaruit verder door Nederland. Zie de afbeelding op deze pagina: in de gekleurd aangegeven gemeentes wonen 1 of meer personen met de naam Hofer. In totaal waren dat in september 2007: 83 personen in Nederland (bron: Meertens Instiuut). Nu, april 2013, zijn er 30 personen met de naam Hofer vermeld in de openbare telefoongids (bron: Telefoongids).

Klik op het menu links op “Lorenz Hofer”,  de enige stamboom van een Nederlandse familie Hofer.